Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ, ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ

Κυριακή σήμερα και είπα να μην το ριψοκινδυνέψω.Έκανα κάτι που ξέρω ότι το πετυχαίνω και αρέσει πολύ!Το ρολό κιμά το έκανε πάντα η μαμά στην γιορτή του μπαμπά , τα τελευταία χρόνια όμως το είχε ψιλοξεχάσει , ώσπου το ξαναθυμήθηκα εγώ λίγο μετά το Πάσχα. Μια Κυριακή που θα έκανα το τραπέζι σε γονείς και φίλους βρήκα πως θα αξιοποιούσα τα πολλά κόκκινα αυγά που είχα 'Ρολό κιμά με αυγουλάκια'!!Μου έκανε εντύπωση που πολλοί δεν το είχαν ξαναδεί ούτε δοκιμάσει, άρεσε γενικώς πολύ και από τότε το ξανάκανα άλλες δυο φορές, όπως και σήμερα! Ιδού!!

Φαντάζομαι ότι οι έμπειρες μαγείρισσες το βλέπουν κάτι πολύ απλό, για μας τις αρχάριες όμως είναι ένα κατόρθωμα.Να λοιπόν τα βήματα που ακολούθησα!
Αρχικά έβαλα σε ένα κατσαρολάκι 5 αυγουλάκια μεγαλούτσικα (σπιτικά) να βράσουν για να τα έχω έτοιμα για μετά. Ζύμωσα 700γρ. κιμά (μισό χοιρινό μισό μοσχάρι) με τα εξής : 2 αυγά, 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο και μαλακωμένο με νεράκι, σχεδόν μια κούπα φρυγανιά τριμμένη (όσο πάρει όπως λέει κι η μαμά) , 1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο, φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1 κουτ. μουστάρδα, 1 κουτ. ξύδι, μισή κουτ. σόδα (σκόνη), 2 κουτ. νερό. Τον ζύμωσα καλά μέχρι να κουραστούν τα χέρια μου και τον έβαλα για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Αφού καθάρισα τα αυγά και τα αλάτισα λιγάκι, άπλωσα τον κιμά πάνω στο λαδωμένο ταψί (να καλύψει όλη την επιφάνεια) ,άπλωσα επάνω 6 φέτες κασέρι (είχα gouda) και 6 φέτες ζαμπόν και τελευταία τοποθέτησα τα αυγά (ανάμεσα στην άκρη και στην μέση. Το τύλιγμα δεν είναι τίποτα δύσκολο..αν πιάσεις και τυλίξεις τα αυγά το υπόλοιπο είναι παιχνιδάκι, και μπορούμε άφοβα να κάνουμε μπαλώματα!
Με τηγανιτές πατατούλες , μια σπεσιαλ χωριάτικη σαλάτα και παγωμένη μπυρίτσα ήταν ότι πρέπει για την πρώτη Κυριακή του Ιούνη!! Και θα κλείσω κλέβοντας  πάλι  μια φράση της αγαπημένης μου Julia Child : "Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά"


2 σχόλια: