Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ....ΚΟΡΜΟΣ!!

Γλυκό καλοκαιράκι αγαπημένο
με πόση εγώ λαχτάρα σε προσμένω...
Όχι πια..μιας και σήμερα νομίζω είναι η μέρα που συνειδητοποίησα οτι μπήκε το καλοκαιράκι...η θερμοκρασία έφτασε στους 33 και η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης άρχισε να γίνεται αποπνικτική. Γυρνώντας σπίτι και έχοντας μια πραγματικά μεγάλη λιγούρα για γλυκάκι το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό είναι ο κορμός. Από τα πιο γνωστά γλυκά των ελληνικών νοικοκυριών, που μπορεί να φτιαχτεί από όλες τις ηλικίες και το οποίο συναντάμε με διάφορες ονομασίες:"κορμός, μωσαϊκό,  σοκολατένιο σαλάμι ή λουκάνικο, δούκισσα, ψηφιδωτό κ.α." σε πολλά σχήματα. Παραλλαγές έχει και στην εκτέλεση του, άλλοι χρησιμοποιούν γάλα και αβγά, άλλοι ζαχαρούχο γάλα ενώ άλλοι τίποτα από τα παραπάνω. Μπορούμε να προσθέσουμε ότι ξηρό καρπό προτιμούμε και ότι γεύση λικέρ θέλουμε. Εγώ κάθε φορά δοκιμάζω και κάτι διαφορετικό, το κάλο είναι ότι ο,τι και να βάλεις σπάνια να μη σου πετύχει. Αυτή την φορά ακολούθησα την εξής συνταγή : 250 γραμμ. βούτυρο, 8 κ.σ. κακάο , 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 1½ πακέτο μπισκότα πτι μπερ, 1 φλυτζ. τσαγιού καρύδια και απο αλκοόλ πρόσθεσα λιγο BAILYS που του ταίριαξε πάρα πολύ! Το αποτέλεσμα ήταν το εξής : 

Τα δυο διαφορετικά σχήματα οφείλονται στο ότι το μισό το έκανα ρολάκι τυλίγοντας το σε λαδόκολλα ενώ το άλλο μισό το άπλωσα σε πυρεξάκι και το έκοψα σε τετραγωνάκια, κάτι που βολεύει πολύ! Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε κάποιο γλάσο ή να το περιχύσουμε με σοκολάτα (εγώ δεν ήθελα να το επιβαρύνω κι άλλο!!) Σερβίρεται τέλεια με γλυκό πορτοκάλι και παγωμένο νεράκι! 
Καλό μας καλοκαίρι λοιπόν με το αγαπημένο γλυκό όλων!








Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ...ΕΥΚΟΛΟ ΦΑΓΑΚΙ...

Η μαγειρική είναι αγάπη, μεράκι, αλλά θέλει χρόνο και ξεκούραστα πόδια! Η Δευτέρα από την άλλη είναι μέρα δύσκολη...πολύ πρωινό ξύπνημα, πολλή δουλειά, πολλές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα ένα κατάκοπο σώμα να γυρνάει στις 3 σπίτι, με πεινασμένο στομάχι και κουρασμένο μυαλό!!Το μόνο που σκέφτεσαι είναι να κάνεις κάτι γρήγορο να φας για να ξεκουραστείς...έτσι κι εγώ σκέφτηκα μια νοστιμιά που γίνεται σε ένα τεταρτάκι το πολύ! Φυσικά δεν είναι δικό μου καθαρά δημιούργημα, αλλά στην κουζίνα  μετράει πιστεύω περισσότερο η ιδέα! Στο σούπερ μάρκετ λοιπόν, στους καταψύκτες , βρήκα τα βαρενίκι ή βαρενίκα. Φαντάζομαι οι περισσότεροι γνωρίζεται αυτά τα υπέροχα γεμιστά ποντιακά ραβιόλια. Στο ψυγείο θα τα βρείτε με γέμιση κιμά η γέμιση μυζήθρας..εγώ πήρα αυτά με μυζήθρα! Αφού τα έβρασα για περίπου 10 λεπτά και τα σούρωσα, έριξα στην κατσαρόλα μου λαδάκι, φρέσκια ντοματούλα κομμένη σε κυβάκια, φρέσκο βασιλικό, αλάτι και πιπεράκι. Έριξα και τα βαρενίκια μου μέσα   ,ανακατεύοντας πολύ προσεχτικά για να μην μου ανοίξουν, και το φαγάκι της Δευτέρας έτοιμο!!!  Σίγουρα όχι κάτι δύσκολο αλλά πεντανόστιμο! Η αγαπημένη Virginia Woolf είχε πει κάτι πάρα πολύ όμορφο, που με αντιπροσωπεύει απόλυτα : "Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά".   

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ, ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ

Κυριακή σήμερα και είπα να μην το ριψοκινδυνέψω.Έκανα κάτι που ξέρω ότι το πετυχαίνω και αρέσει πολύ!Το ρολό κιμά το έκανε πάντα η μαμά στην γιορτή του μπαμπά , τα τελευταία χρόνια όμως το είχε ψιλοξεχάσει , ώσπου το ξαναθυμήθηκα εγώ λίγο μετά το Πάσχα. Μια Κυριακή που θα έκανα το τραπέζι σε γονείς και φίλους βρήκα πως θα αξιοποιούσα τα πολλά κόκκινα αυγά που είχα 'Ρολό κιμά με αυγουλάκια'!!Μου έκανε εντύπωση που πολλοί δεν το είχαν ξαναδεί ούτε δοκιμάσει, άρεσε γενικώς πολύ και από τότε το ξανάκανα άλλες δυο φορές, όπως και σήμερα! Ιδού!!

Φαντάζομαι ότι οι έμπειρες μαγείρισσες το βλέπουν κάτι πολύ απλό, για μας τις αρχάριες όμως είναι ένα κατόρθωμα.Να λοιπόν τα βήματα που ακολούθησα!
Αρχικά έβαλα σε ένα κατσαρολάκι 5 αυγουλάκια μεγαλούτσικα (σπιτικά) να βράσουν για να τα έχω έτοιμα για μετά. Ζύμωσα 700γρ. κιμά (μισό χοιρινό μισό μοσχάρι) με τα εξής : 2 αυγά, 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο και μαλακωμένο με νεράκι, σχεδόν μια κούπα φρυγανιά τριμμένη (όσο πάρει όπως λέει κι η μαμά) , 1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο, φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1 κουτ. μουστάρδα, 1 κουτ. ξύδι, μισή κουτ. σόδα (σκόνη), 2 κουτ. νερό. Τον ζύμωσα καλά μέχρι να κουραστούν τα χέρια μου και τον έβαλα για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Αφού καθάρισα τα αυγά και τα αλάτισα λιγάκι, άπλωσα τον κιμά πάνω στο λαδωμένο ταψί (να καλύψει όλη την επιφάνεια) ,άπλωσα επάνω 6 φέτες κασέρι (είχα gouda) και 6 φέτες ζαμπόν και τελευταία τοποθέτησα τα αυγά (ανάμεσα στην άκρη και στην μέση. Το τύλιγμα δεν είναι τίποτα δύσκολο..αν πιάσεις και τυλίξεις τα αυγά το υπόλοιπο είναι παιχνιδάκι, και μπορούμε άφοβα να κάνουμε μπαλώματα!
Με τηγανιτές πατατούλες , μια σπεσιαλ χωριάτικη σαλάτα και παγωμένη μπυρίτσα ήταν ότι πρέπει για την πρώτη Κυριακή του Ιούνη!! Και θα κλείσω κλέβοντας  πάλι  μια φράση της αγαπημένης μου Julia Child : "Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά"