Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

Καλό μας Φθινόπωρο ναι θα πω...... όχι φυσικά καλό χειμώνα που τελευταία το ακούω από πολλά στόματα και με νευριάζει πολύ!!Γιατί να αμφισβητούμε μια ολόκληρη εποχή....έχουμε ακόμη 3 μήνες για χειμώνα!Έλειψα αρκετό καιρό από το blogaki μου ...όπως και από την κουζίνα μου, αλλά γύρισα ανανεωμένη και με νόστιμες ιδέες!Το καλοκαιράκι τα μεσημεράκια την άραζα στην τηλεόραση όπου συχνά πετύχαινα και παρακολουθούσα την εκπομπή του αγαπημένου μου James Oliver, από τον οποίο εμπνεύστηκα κι έκανα το Σοκολατένιο μου Τιραμισού.
Ας αρχίσουμε με τα υλικά μας :
1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά 
1 φλιτζανάκι του καφέ Bailys(ή άλλο λικέρ)
500 γρ. κρέμα γάλακτος (φυτική κατά προτίμηση)
250 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
300 γρ. σοκολάτα (γάλακτος κατά προτίμηση)
1 κούπα γάλα 
1 κουταλιά της σούπας καφέ εσπρέσο (ή και νες καφέ)
κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά μέσα σε μια κατσαρόλα μπεν μαρι χτυπάμε τα αυγά, την ζάχαρη και το λικέρ για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξουν. Έπειτα ,αφού έχουμε λιώσει την μισή από την σοκολάτα μας, την προσθέτουμε και αυτή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη και αποσύρουμε από την φωτιά.Σε ένα άλλο μπολ αρχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με το τυρί μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα (αν δεν σας αρέσει η πολύ ξινή γεύση προσθέστε και εδώ λίγη ζάχαρη).Στο τέλος ενώνουμε τα δυο μείγματα και ανακατεύουμε για να τελειοποιήσουμε την κρέμα μας.
(Το γλυκό μου εγώ το έκανα σε ένα πυρεξάκι που έχει και καπάκι για να το αποθηκεύω ευκολα στο ψυγείο, κι από κει έπαιρνα και γέμιζα τα ποτήρια...Νομίζω βολεύει πολύ!)Παίρνουμε λοιπόν τα σαβουαγιάρ και τα απλώνουμε στο ταψάκι μας. Σε μια κούπα έχουμε ανακατέψει το γάλα με τον καφέ και περιχύνουμε με ένα κουτάλι τα μπισκότα σε διάφορα σημεία (δεν βουτάω τα μπισκότα στο γάλα....παπαριάζουν!). Έπειτα απλώνουμε πάνω τους την υπόλοιπη λιωμένη σοκολάτα, αυτό το κάνουμε (ιδέα του james) και για γεύση αλλά και για να μην μαλακώσουν γρήγορα τα μπισκότα. Τέλος απλώνουμε την κρέμα μας και πασπαλίζουμε με το κακάο. Σερβίρουμε σε ποτήρι.

Σύμφωνα με τον James η αυθεντική συνταγή του τιραμισού γινόταν με μπισκότα και όχι με παντεσπάνι, και η κρέμα ήταν αρκετά ρευστή (όπως θα γίνει και η δική μας δλδ)  και όχι τόσο πηχτή όσο μιας τούρτας.
Γλυκό φθινόπωρο σε όλους...Γιατί όπως λέει και το τραγούδι...

Ένας γλυκός Σεπτέμβρης στάζει το μέλι του

.....Αφιερωμένο σε όλους..